Aiki En Facebook Aiki En Youtube Aiki En kontakt mail Aiki En kontakt telefon
Aiki En centar

Morihiro Saito Sensei

 

Morihiro Saito počeo je vježbati Aikido 1946. godine kao O Senseijev učenik u Iwama Aiki Shuren Dojou. Prije Aikidoa vježbao je Shito Ryu Karate, Judo i Kendo.

Slijedeće 23 godine, do Osnivačeve smrti, Saito Sensei posvećuje svo slobodno vrijeme treninzima i brizi za O Senseija. Upravo zato biva svakodnevno u mogućnosti individualno vježbati sa O Senseijem, te svjedočiti njegovom istraživanju i razvoju Aikidoa.

Vježbajući sa Saitom, O Sensei je iskušavao i usavršavao tehnike, oplemenjujući i razvijajući Aikido vještinu. Zahvaljujući takvoj bliskosti i iskustvu, Morihiro Saito Sensei postao je važna karika u razvojnom procesu Aikidoa.

U želji da pomogne očuvanju i prenošenju vještine, Saito Sensei uz Osnivačevo odobrenje sistematizira učenja i razvija specifičnu poedagogiju danas poznatu u svijetu kao Iwama Ryu ili Takemusu Aikido.

Saito Sensei je bio jedini kome je Osnivač dozvolio da podučava tehnike sa oružjem, što je jedan od razloga da je Iwama Ryu/Takemusu škola jedna od rijetkih koja još podučava tehnike sa oružjem onako kako ih je Osnivač radio.

Ime "Morihiro" (veliki čuvar) Saito Sensei je dobio od Osnivača, koji ga je postavio kao čuvara Aiki Jinnje (svetišta) i Aiki Shuren Dojoa u Iwami.

Poslije O Senseijeve smrti sve više stranaca dolazi u Iwamu privučeni Saito Senseijevom neposrednošću, otvorenošću i tehničkim genijem. Jedan od tih učenika je i naš mentor i učitelj Paolo Corallini Sensei, koji je od prvog susreta sa Saito Senseijem posvetio svo vrijeme i energiju očuvanju i širenjuSaito Senseijeve pedagogije.

POSJETITE NAS

Aiki En centar

Trdice 4a

Zagreb

(ulaz sa Konzumovog parkinga)

 

kontakt

+385 95 9031 625

RASPORED

ponedjeljak

19:00 - 20:00 školarci Matsuri

21:00 - 22:30 Systema

 

utorak

20:05 - 21:30 Aikido odrasli

 

srijeda

19:00 - 20:00 školarci Matsuri

21:00 - 22:30 Systema

 

četvrtak

20:00 - 21:30 Aikido odrasli

 

subota

11:00 - 13:00 Aikido odrasli

 

© Aiki En 2019 ● design: RanDizajn