Aiki En Facebook Aiki En Youtube Aiki En kontakt mail Aiki En kontakt telefon
Aiki En centar

Morihei Ueshiba O Sensei

 

Maldost

Morihei Ueshiba rođen je 1883. godine u Tanabeu, gradu u pokrajini Wakayama.

Kao mladić odlazi sa obitelji na najsjeverniji japanski otok Hokkaido, gdje upoznaje učitelja Takeda Sokakua, majstora borilačke vještine Daito Ryu Aikijujutsu. Fasciniran znanjem i vještinom majstora Takede, postaje njegov vjeran učenik. Upravo je Daito Ryu Aikijujutsu ostavio največi utjecaj na tehničku formu Aikidoa. Među ostalim utjecajima borilačkih vještina na Aikido također ubrajamo Tenjin Shinyo Ryu Jujutsu, Yagyu Ryu Jujutsu i Kashima Shinto Ryu Kenjutsu.

Godine 1919. Ueshiba upoznaje Onisaburo Deguchia, karizmatičnog duhovnog vođu Omoto Kyo religije. Iste godine Ueshiba seli sa obitelji u Ayabe, centar Omoto Kyo religije u blizini Kyota.Učitelj Deguchi i Omoto Kyo religija ostvarili su veliki utjecaj na razvoj duhovnog aspekta Aikidoa.

U Omoto Kyo zajednici boravi do 1927. godine kada seli u Tokijo kako bi podučavao borilačke vještine izabranom krugu uglednih i utjecajnih učenika. Njegova reputacija majstora borilačkih vještina raste i 1931. godine otvara stalni dojo u Tokiju, čuveni Kobukan Dojo.

Na sačuvanoj snimci iz 1935. godine (Aiki News "Aiki Budo") vidljiv je razvoj Ueshibine borilačke vještine koja objedinjuje dinamiku, moćne tehnike i gracioznost pokreta.

 

Razvoj Aikidoa u Iwami

U jeku rata, godine 1942., Ueshiba se povlači iz javnog života i seli u Iwamu, ruralnu sredinu u pokrajini Ibaraki, sjeveroistočno od Tokija. Miran život u Iwami omogućio je Ueshibi da se posveti meditaciji, treningu i obrađivanju zemlje. Tamo je za vrijeme jednog od najmračnijih perioda ljudske povijesti razvijao borilačku umjetnost koja zagovara mir i razumijevanje među ljudima. Tijekom ranih godina u Iwami, Ueshiba se ozbiljno posvetio učenju tehnika mačem (ken) i štapom (jo). Proučavajući ih i trenirajući, njegova je borilačka umjetnost poprimila formu opsežne Budo vještine koja se sastojala od vježbi sa i bez oružja. O Sensei je u Iwami živio u dodiru s prirodom, u blizini šume, daleko od gradske buke, intenzivno vježbajući i neprestano usavršavajući svoj Aikido do kraja života.

"Godine provedene u Iwami bile su ključne za razvoj Aikidoa. Slobodan kao nikada prije da se s potpunom koncentracijom posveti Budo učenju, Morihei se predao intenzivnom treningu i molitvi u nastojanju da nastavi usavršavati borilačku vještinu koja se zauzima za postizanje nenasilnog razrješenja sukoba." (Takemusu Aikido vol. 1, ur: Stanley Pranin.)

Osnivač je preminuo 1969. godine, ostavljajući Morihiro Saito Senseiju svoj "Aiki Shuren Dojo" i Aiki Jinja (Aiki svetište). Tako je na Saito Senseija bila prenesena odgovornost da zaštiti i sačuva učenja i duh Aikidoa.

POSJETITE NAS

Aiki En centar

Trdice 4a

Zagreb

(ulaz sa Konzumovog parkinga)

 

kontakt

+385 95 9031 625

RASPORED

ponedjeljak

19:00 - 20:00 školarci Matsuri

21:00 - 22:30 Systema

 

utorak

20:05 - 21:30 Aikido odrasli

 

srijeda

19:00 - 20:00 školarci Matsuri

21:00 - 22:30 Systema

 

četvrtak

20:00 - 21:30 Aikido odrasli

 

subota

11:00 - 13:00 Aikido odrasli

 

© Aiki En 2019 ● design: RanDizajn